•   Alltid fraktfritt inom Sverige
  •   Snabba leveranser (1-3 vardagar)
  •  Säker e-handel
  

Eleganta och funktionella promenadkäppar från Classic Canes.

För vissa finns det ett behov av att stödja sig vid en promenad med hjälp av en käpp. Den ger bättre styrka och balans. En promenadkäpp kan även vara elegant och en del i den personliga utsmyckningen. Under 1600-talet var promenadkäppen en prydnad mer än ett hjälpmedel, den kännetecknade ägarens status och rikedom. Promenadkäppar var under en period på tre århundraden en avgörande del av den manliga garderoben.

Käppspecialisten Classic Canes är ett familjeföretag, baserat i Somerset, England. Etablerat sedan 1982 och levererar promenadkäppar, fällbara käppar, sittpinnar och paraplyer till olika återförsäljare i över 40 länder runt om i världen där Stavgångsbutiken är en av återförsäljarna i Sverige. De flesta promenadkäpparna tillverkas ur egna skogsodlingar och omfattas av över 600 olika modeller.

Classic Canes är känd för stil, kvalitet och elegans på promenadkäpparna. Nya promenadkäppar introduceras varje år. Här presenteras några promenadkäppar ur sortimentet:

Snow Leopard är en hopfällbar 4-delad promenadkäpp med petite handtag vilket gör den lämplig för mindre händer.

Golden Leopard, en flexibel promenadkäpp i ett snyggt och moderiktigt leopardmönster från Classic Canes.

Elegant krokkäpp med Swarovskikristaller. Material i svart ädelträ med fina utsmyckningar av Swarovskikristaller på krokhandtagets båda sidor samt baksidan.

Black Floral, en hopfällbar 4-delad promenadkäpp med Petite handtag.

Historia kring promenadkäppen.
Urtidsmänniskans första käpp var en trädgren som användes för att stabilisera sig när hon gick och klättrade men även viktig när det gällde att försvara sig.

Under 1600-talet var promenadkäppen en prydnad mer än ett hjälpmedel, den kännetecknade ägarens status och rikedom. Promenadkäppar var under en period på tre århundraden en avgörande del av den manliga garderoben. Det fanns olika käppar som användes vid olika tillfällen på kontoret en promenad på kvällen och på helgerna. Promenadkäppen var en prydnad mer än ett hjälpmedel, den kännetecknade ägarens status och rikedom.

Ordet käpp "cane engelska" kommer från antiken när de flesta käpparna byggdes av bambu och rotting från sockerrörsfamiljen. De var mer pinnliknade än dagens käppar.

I det gamla Egypten använde alla från kungligheter till bönderna en pinne. Man trodde att en pinne som placeras bredvid mumien i en kista skulle hjälpa den avlidne på sina resor efter döden och uppståndelsen. Dessa pinnar användes också för att skapa en identitet för den avlidne. Kung Tutankhamon hade inte mindre än 132 pinnar begravda tillsamman med honom.

Det var under 1600-talet som promenadkäpp blev allmänt accepterat som ett tillbehör av elegans och social framträdande bland aristokratin.

Under 1700 talet, då Frankrike dominerade konsthantverk, var en promenadkäpp en förutsättning för de moderiktiga kläderna. Ludvig XIV sågs aldrig offentligt utan sin käpp, och hans hovjuvelerare utformade en käpp för honom med tjugofyra diamanter.

När kung Ludvig XIV dog år 1715, började en ny stil för att träda fram som kallas rokoko. Rokoko visade en sann anda av självständighet med att blanda krökta och asymmetriska former. Käpparna tidstypiska för denna era avbildade naturmotiv fylld med flora och fauna.

Runt 1750 börjar rokokostilen orsaka en stark reaktion från kritiker som trodde den här stilen var alltför extravaganta. Kritikerna krävde en återgång till en mer ädelt och mer nykter klassicism. De klassiska begreppen ordning, återhållsamhet, och balans tog småningom plats i den sorglösa praktfulla av rokokostilen. Promenadkäppar blev mer stabila och enkel med tonvikt på den lugna, stadiga linje.

I Nordamerika runt 1850 fick General Washington en av Benjamin Franklins promenadkäppar konstruerade av krabbträd med ett guldhuvud i form av en mössa av frihet. Det blev ett populärt objekt bland eliten och käppar med huvud av presidenter och härskare blev populära.

Viktorianska promenadkäppar var en del av det "riktiga" klädesplagget för en elegant klädd herre. Vid slutet av 1900-talet hade det viktorianska inflytandet spridit sig till USA och hittat det fashionabla amerikanska gentlemannen som hade flera käppar för olika tillfällen och sociala evenemang. Dessa promenadkäppar hade oftast enkla guld- eller silverhandtag och var ganska vardagliga till sitt utseende.

Butiker som specialiserat sig på promenadkäppar började blomstra och käppar utformades av världskända företag som Tiffany i Amerika, Faberge i Ryssland, Thomas Brigg & Sons of England, Magasin Antoine i Paris, och familjen Meyers i Hamburg och Berlin.

Under 1900-talet har promenadkäppen sakta förlorat sin popularitet bland välklädda (sista gången promenadkäppar var populära var när Fred dansade med Ginger och filmer filmades i svartvitt) och idag används de mer när ålder och hälsa kräver det eller av vandrare och stavgångare.

I viktorianska England, fanns det över 60 butiker bara i London; idag finns det bara runt 10 st. En av dessa är Michael och Dominic Strickland driver en liten butik på 38B Kensington Church Street, i West End, där de erbjuder över 5000 olika promenadkäppar.

 

 

  

Categories
Customer's Area