•   Alltid fraktfritt inom Sverige
  •   Snabba leveranser (1-3 vardagar)
  •  Säker e-handel
  

Westernridning

I butiken finns den klassiska utbildningsfilmen The Basic Principles of Western Riding - Why and How på svenska. Sök under DVD.

 
Om westernridning!
Westernridning är nära förknippad med vandring och naturupplevelser! En packning bakom westernsadeln vittnar om att man tänker ge sig ut på en längre tur. Kanske finns det ett fiskespö nedpackat i utrustningen? Att ge sig ut på tur, eller "Trail" som det kallas,  är mycket populärt i USA och precis som vandrarna slår man läger utomhus eller övernattar i "cabins" på vägen. I Sverige finns det höbönder som erbjuder B&B både för ryttare och häst. Längs Hallandsleden upplever både stavgångare, vandrare och westernryttare naturen på nära håll.
 
Ursprunget till westernridning finns i USA, bland nybyggare och ranchägare. Man arbetade och levde utomhus tillsammans med sina ranchhästar, ofta i långa perioder. Dagens ranchhäst är inte utbytt mot en motordriven fyrhjuling. För att arbeta nära en koflock behövs ett naturligt samspel mellan djur och människa och den välutbildade ranchhästen är den viktiga länken, den kan aldrig ersättas. Den håller ihop och samlar flocken, driver flocken sakta mot betesmarker och vattendrag. En kalv eller ko som behöver urskiljas från flocken är en uppgift för ranchhästen. En kalv eller ko som plötsligt bryter sig ur flocken stöter omgående på ranchhästen som tålmodigt vakar över sammanhållningen. Utbrytaren föses milt men bestämt tillbaka till flocken av ranchhästen. En utbildad "Cuttinghäst" är en ovärderlig hjälp och kan motsvara en beskrivning av herdens vallhund. En pålitlig arbetskamrat.
 
Westernhästens speciella egenskaper som fortfarande är så eftertraktade har tillvaratagits genom noggrann avel. De speciella rörelserna har förfinats genom mångårig träning och kan upplevas på olika westerntävlingar, där den lydiga westernhästen visar upp sig med förfinade och spektakulära färdigheter, mjukt guidade av en välrutinerad westernryttare som framför hästen på långa tyglar - med en hand.
 
Inom westernridning har det utvecklats en mängd tävlingsgrenar och många känner till begreppet rodeo som uppstod i USA i mitten på 1800-talet. Kor, hästar, uppvisningar, och marknader var ett stort folknöje bland invandrande nybyggare i det unga USA och olika jippon och lekar omvandlades till tävlingsgrenar. Förutom hästkapplöpning växte det fram olika grenar som kom att till att återspegla många av de moment som ranchhästen utförde. Ranchhästens olika egenskaper tillvaratogs inom aveln och med åren växte det fram en mångsidig westernhäst som både blev specialiserad inom sin gren men var även kapabel att kunna genomföra olika grenar.
 
Många stadsmänniskor söker sig varje år till de många gästrancher som finns i USA där man får delta i ranchens dagliga arbete med att fösa kor samt göra långa och härliga trailritter i en fantastisk natur. En av dessa rancher finns i Kalifornien i USA, belägen högt upp i Sierra Nevada-bergen, i närheten av den lilla orten Bridgeport. Där finns gästranchen Hunewill Ranch som håller hög standard på hästar, boende och aktiviteter.
 
I tävlingssammanhang har man således specialiserat westernhästen och den största hästrasen inom westernridning är Amerikansk Quarterhäst. En amerikansk quarterhäst kan emellertid variera till utseende beroende på sina blodlinjer och framträdande egenskaper. En kapplöpningshäst är en muskulös, stor och ofta strömlinjeformad typ medan en reininghäst är liten, satt, smidig och besitter egenskaper som gör den bättre lämpad för sin tävlingsgren än en racingquarter. Rasens utmärkande drag känns dock igen i alla typer, utseendemässigt och till lynnet. Quarterhästen är intensiv och redo till arbete men är samtidigt mentalt stabil och har stor förmåga att koppla av.
 
Andra hästraser som är vanliga inom westernridning är American Painthorse, Appaloosa samt även arabiskt fullblod men det går givetvis utmärkt att rida western med vilken ras som helst, precis som Den engelska hästen rids till med hjälp av metoder inom westernridning.
 
Westernridning i tävlingssammanhang består av en mängd olika klasser. Nedanstående videoklipp är några bland alla de populära tävlingsklasser som man kan uppleva eller delta i världen över. Andra tävlingsklasser som förekommer på tävlingar i westernridning är Western Pleasure och Western Horsemanship. Så kallade ko-klasser är enormt uppskattade hos åskådare och det finns flera klasser inom westernridning som inkluderar kor. Här används westernhästar som genetiskt är speciellt lämpliga för att arbeta tillsammans med kor.
 

 

Trail

 

Reining

 

Polbending

 

 

Western Riding

 

Working Cowhorse

 

  

Categories
Customer's Area