Ingemar Stenmarks mössa

När Johannes Nilsson år 1896 plöjde sina åkrar kunde han inte drömma om att han sådde ett frö som skulle växa till ett av Skandinaviens mest framgångsrika mösstillverkningsföretag. Men för varje dag som han brukade sin jord blev han alltmer övertygad om att framtiden låg i textilbranschen. Och i Sätila, i hjärtat av Sveriges tygrike, var förutsättningarna för textilproduktion perfekta.

Yrkesskickligheten och lusten att arbeta med textilmaterial genomsyrade hela regionen. I det kalla nordiska klimatet fanns dessutom en naturlig efterfrågan på stickade, varma kläder. På 1910-talet grundade Johannes en stickerifabrik för tillverkning av barnstrumpor. Till en början var verksamheten småskalig, men när sonen Kjell tog över företaget i mitten av 40-talet utökade han fabriken och moderniserade maskinerna. Sockor, tröjor, halsdukar, vantar och mössor tillverkades under åren som följde, men i slutet av 60-talet var tillverkningen koncentrerad på enbart mössor. Utvecklingen gick snabbt och fabriken byggdes ut nästan vart femte år.

När Ingemar Stenmark satte på sig en Sätila-mössa och vann oräkneliga slalomsegrar i den alpina Världscupen på 70-talet sköt försäljningen i höjden. Ryktet om den lilla fabriken med mössor av fantastisk kvalitet spred sig internationellt. Företaget bytte då namn från Nilssons Trikåfabrik till Sätila of Sweden. Det var Stenmarksmössorna som gjorde det lilla västgötska företaget Sätila of Sweden känt under 70-talet. Ingemar Stenmarks mamma Gunborg stod för designen och Sätila of Sweden för produktionen.

Sätila of Sweden grundar sig på svenska traditioner när det gäller kvalitet och funktion samt genuin know-how och en stark vilja att utveckla huvudbonader för krävande konsumenter. Och sedan företagets begynnelse har det stickats mössor för människor som värdesätter hög kvalitet, komfort och design. Kollektion sträcker sig från moderiktiga till funktionella produkter som kan användas både i stan, vid vandring och stavgång och inte minst i skidbacken.

Tillverkningen genomsyras av ett miljövänligt tänkande både när det gäller tyger och processer.

Vi på Stavgångsbutiken är glada för att ha Sätila of Swedens mössor i vårt sortiment och i synnerhet den fantastiska Stenmarksmössan som är hetare än någonsin! Vi vet hur det kändes när Sverige "stog stilla" under Stenmarks alla åk! Mönstren i Stenmarksmössan är återgivna i härliga mössorna Stenis, Umsfors och Sätila Original. De ursprungliga mönstren, som är ett resultat av Gunborg Stenmarks skickliga stickning, finns väl bevarade i ett kassaskåp hos Sätila of Sweden.

Sätila of Sweden sponsrar Sweden Ski Cross.

 
 
 
 
 
  

Produkter
Övrigt